вівторок, 3 травня 2016 р.

                                 Австрія

Нещодавно я побувала в Австрії. І звичайно, що не змолга не спробувати справжнього австрійського штруделя. Штрудель - візитна картка Відня і мрія всіх ласунів. Саме тому я просто зобов`язана поділитись з вами рецептом його приготування. Отож:
Для тіста:
Борошно пшеничне – 250 грам
Жовтки яєчні – 2 штуки
Масло вершкове – 2 столові ложки
Сіль – 1 щіпка
Олія рослинна – для змащення
Для начинки:
Лимон середнього розміру – 1 штука
Яблука – 1 кілограм
Родзинки без кісточки – 100 грам
Мигдаль подрібнений – 75 г
Масло вершкове – 100 грам
Сметана 25% жирності – 125 грам
Цукор – 100 грам
Спеція кориця – 1 чайна ложка
Пудра цукрова – 2 столові ложки
Крихти білого хліба свіжого – 100 грам

Крок 1: готуємо масло для тесту

розтоплюємо масло
У маленьку каструлю викладаємо вершкове масло і ставимо на маленький вогонь. При постійному помішуванні ложкою, доводимо інгредієнт до рідкого стану. Після вимикаємо конфорку і залишаємо масло охолонути до теплого стану.

Крок 2: готуємо тісто

замішуємо тісто
У глибоку миску вливаємо розтоплене масло, додаємо яєчні жовтки, сіль і борошно. З допомогою ручного міксера або віночка збиваємо всі інгредієнти до тих пір, поки у нас не вийде однорідна маса. Тісто має вийде досить крутим! Тому, коли всі інгредієнти змішаються, руками перекладаємо тісто з ємності на кухонний стіл і ще деякий час його замішуємо.
Увага: за пропорціями борошна повинно вистачити, щоб тісто було крутим. Але це ще залежить і від якості борошна. Тому вибираємо борошняний компонент тільки вищого сорту і перевірених торгових марок.
загортаємо тісто в плівку
Потім формуємо тестовий кульку і, обмазавши його рослинним маслом, загортаємо тісто в харчову плівку. Залишаємо на 1 год в стороні, щоб тестовий продукт зміг настоятися.

Крок 3: готуємо лимонний сік

Вичавлюємо сік з лимона
По правді кажучи сам лимон нам не потрібен, а тільки його сік! Тому на обробній дошці розрізаємо цитрус на дві половинки і по черзі кожну обробляємо за допомогою соковижималки. А для тих у кого немає під рукою такого інвентарю, можна скористатися своїми силами і добути лимонний сік руками.

Крок 4: готуємо яблука

подрібнюємо яблука
Для нашого штруделя не обов'язково брати солодкі яблука. Підійдуть навіть зелені з кислинкою! Головне, щоб вони були тверді і соковиті. Отже, промиваємо інгредієнт під проточною водою і після – ножем відчищаємо від шкірки. На обробній дошці з допомогою того ж ножа розрізаємо кожне яблуко на дві половинки і вирізаємо серцевину. Потім нарізаємо на невеликі шматочки. Подрібнений компонент викладаємо в глибоку миску.

Крок 5: готуємо родзинки

замочуємо родзинки
Родзинки викладаємо в піалу і заливаємо окропом. Залишаємо інгредієнт в такому стані відмокати на10 хвилин. По закінченню відведеного часу зливаємо воду і акуратно віджимаємо руками родзинки.

Крок 6: готуємо начинку страви

змішуємо всі компоненти начинки
У глибоку миску з подрібненими яблуками викладаємо оброблений родзинки, подрібнений мигдаль і вливаємо лимонний сік. Все добре перемішуємо столовою ложкою.

Крок 7: готуємо хлібні крихти

обсмажуємо хлібні крихти
У сковороду викладаємо 1 столову ложку вершкового масла і розтоплюємо на середньому вогні. Після цього додаємо в ємність хлібні крихти і, при постійному помішуванні дерев'яною лопаткою, обсмажуємо хлібний інгредієнт до золотистого кольору.

Крок 8: готуємо вершкове масло

розтоплюємо масло
В ту ж маленьку каструлю викладаємо все, що залишилося в нас вершкове масло і ставимо на середній вогонь, щоб інгредієнт розтопився. При цьому постійно помішуємо масло столовою ложкою.

Крок 9: готуємо Віденський штрудель

розкачуємо тісто
Поки ми будемо готувати нашу страву, включаємо духовку, щоб вона розігрілася до температури200°С. Тісто вже настоявся, тому звільняємо його від харчової плівки і ще раз кілька разів замішуємо його руками на кухонному столі. Стіл можна злегка присипати борошном. Потім накриваємо стіл тканинною серветкою або кухонним рушником і присипаємо його теж борошном. Викладаємо на тканину тестовий кульку і починаємо його розгортати з допомогою качалки. У нас повинен вийти тоненький млинець товщиною приблизно 3 ммУвага: це дуже кропітка момент обробки тіста! Воно може порватися. Тому розкачуємо тісто не поспішаючи і, акуратно придавлюючи качалкою.
обмазуємо сметаною і маслом млинець
Потім за допомогою кондитерської кисті або чайної ложки змащуємо наше тісто 1/2 частиноюрозтопленого масла. Після цього змащуємо сметаною і посипаємо обсмаженими хлібними крихтами. Поверх молочного продукту викладаємо столовою ложкою начинку.
змішуємо цукор з корицею
В піалу викладаємо цукор і корицю. Столовою ложкою добре змішуємо інгредієнти до стану однорідної суміші. Відразу ж після цього посипаємо цією сумішшю нашу начинку.
згортаємо рулет
Так як тісто виходить досить велика за розмірами, робимо штрудель, згортаючи в рулет тісто завдяки нашому рушника або серветці.
викладаємо штрудель на деко
Форму для випічки обмазуємо вершковим маслом і після – викладаємо в ємність Віденський штрудель. Не забуваємо поверхню пирога змастити залишилися розтопленим маслом, скориставшись кондитерської пензлем або звичайною ложечкою. Випікаємо в духовій шафі протягом 45 хвилин.

Крок 10: подаємо Віденський штрудель

посипаємо Віденський штрудель цукровою пудрою
Коли наша страва буде готове, вимикаємо духовку і дістаємо пиріг остигати. Коли штрудель стане кімнатної температури, присипаємо його поверхню цукровою пудрою. Я впевнена, що аромат начинки і свіжого тіста буквально з першого погляду і запаху закохає в себе всіх оточуючих!
Віденський штрудель

3 коментарі: